Afleiding

Geschreven door Marjan Marinissen.
Jeeh, het is al 13.17 uur…
Vanmorgen, na het gebruikelijke wandelrondje met de hond, om 9 uur begonnen met het schrijven van een blog voor collega coaches. Het wilde niet lukken met inspiratie, tenminste dat is waar ik het dan op afschuif. Maar als ik eerlijk kijk naar wat er vanmorgen allemaal de revue is gepasseerd… Vooral afleiding van e-mails die binnenkwamen, toen moest ik even op Facebook kijken en nog wat posten natuurlijk, daarna miste ik een telefoontje en moest ik
natuurlijk wel alle berichten afluisteren die nog op mijn voicemail stonden (wel direct weggegooid gelukkig). Dus allemaal goede redenen om niet te schrijven aan mijn blog. Nou die inspiratie is er inmiddels. Ik ga het hebben over Afleiding, jawel Afleiding met een hoofdletter.

Herkenbaar? Urgenter?
Valt het jou ook wel eens op hoe snel je afgeleid bent van dat actielijstje dat je klaar had liggen? Ook al had je het lijstje op volgorde van belangrijkheid gelabeld, toch komen er altijd weer ‘belangrijker’ of misschien ook wel urgenter zaken voorbij. Voor je bedrijf wilde je die visie eindelijk eens uitwerken, zodat je structureel meer aandacht aan die lastige acquisitie kunt besteden. Maar het verdwijnt al snel naar de achtergrond na dat ‘dringende’ telefoontje en je besluit dat uitwerken van die visie op te schuiven naar een tijdstip waarop het wat
rustiger is.

Frustraties
Frustraties lopen dan soms hoog op! Heb ik het nog niet gedaan en die acquisitie loopt nog steeds niet naar wens! Tja, die visie op papier zetten is ook onwennig, maar volgens mij saboteer ik ook regelmatig mijn eigen to-do-lijstje. Daar staan soms best ‘spannende’ punten op, zoals nieuwe tekst voor mijn website en die visie waar ik het al over had. Ikzelf saboteer wat ík voor elkaar wil krijgen. Een deel van mij wil hier helemaal niet aan beginnen. Ik wil helemaal niet veranderen en ik houd helemaal niet van uitdaging en onduidelijkheid en al helemaal niet van risico’s!! Maar dit deel van mij is op een stiekeme wijze bezig mijn eigen ideeën niet te laten slagen. Ach, zo belangrijk is die acquisitie nu ook weer niet… En die visie die ik op wil stellen su*ks!
En ik laat me weer verleiden mijn bureau eens grondig op te ruimen. Je herkent dit vast. Jij hebt vast ook wel eens te maken met weerstand! Ook al (h)erken je het niet altijd. Die gedachte die je zo volstrekt logisch lijkt.

Weerstand
In drie stappen kun je je weerstand herkennen. Kun je eindelijk aan de slag met dat blog, die visie en die acquisitie.
1. Als ik afdwaal van mijn voorgenomen programma, pak ik tegenwoordig pen en papier en schrijf ik op welke ‘logische gedachte’ maakt dat ik niet doe wat ik met mezelf heb afgesproken (mijn to-do-lijstje afwerken). Wat bovenkomt kan bijvoorbeeld zijn: ’t Is ook veel te moeilijk wat ik heb bedacht en dat kan ik natuurlijk nooit, zo’n visie schrijven. Of: Dat plan van die acquisitie heeft toch niet de waarde die ik dacht dat het had. Of: De persoon die ik wil spreken hiervoor is vast te druk vandaag. Of: andere dingen (bureau opruimen) zijn nu belangrijker…
2. Die gedachten die mijn plannen ondermijnen onderzoek ik en ik bedenk of de situatie echt, feitelijk veranderd is (want als dat zo is, is mijn gedachte valide! Kan ook natuurlijk!) Maar vandaag was dat toch echt niet het geval… dus aan het schrijven nu!
3. Is het een sneaky manier waarop mijn weerstand zich manifesteert? Ja, ik vrees er voor. Dan geen smoesjes (lees: weerstand in de vorm van logische gedachtes) meer. Ik zie mijn valkuil, mijn weerstand en maak er korte metten mee.
En nu kan ik niets anders dan concluderen dat wat ik eigenlijk al wel wist… (open deurtje…): IK ben de grootste bedreiging voor het uit laten komen van mijn eigen visies, missies, dromen, doelen en plannen.

Mij is het vandaag gelukt, ondanks mijn weerstand, mijn blog te schrijven. Hopelijk heb je hier iets aan.
Veel succes bij het verslaan van jouw Afleiding!!

Marjan Marinissen, MarjanCoaching te Houten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *