Wees jezelf, wees kleurrijk!

_mg_3968Echtheid, openheid en leergierigheid zijn kwaliteiten die Marjan Marinissen kleur geven. Voeg hieraan toe dat ze ontwapenend is, goed kan luisteren, niet oordeelt en op het juist moment de juiste vragen stelt en je komt tot een kleurpalet dat haar uniek maakt als mens, partner, moeder en als coach.

Pas toen ze ouder werd, ontstond het verlangen om meer te weten over zichzelf en anderen. Waarom doe je de dingen die je doet? Waarom nemen mensen de beslissing om te gaan scheiden? Waarom valt de één om bij tegenslag en gaat de ander vrolijk verder? In 2007 meldde ze zich aan bij de Academie voor Counselling en Coaching om zich verder te ontwikkelen. Sindsdien is ze een aaneenschakeling van uitdagingen aangegaan, die haar leven enorm hebben verrijkt. Haar blauwe plekken zijn wat bijgekleurd en er zijn nieuwe frisse kleuren naast gekomen. Bestudeerde en verbeterde ze vroeger als landbouwkundige de groei van planten, tegenwoordig bestudeert ze de mens en helpt ze hen te groeien. Ze is gegrepen door haar nieuwe vak, waarin je door iets simpels als een ‘goed gesprek’ zoveel kunt bereiken. „Coaching is zo mooi!”, vindt Marjan. „Doordat mensen kleur geven aan hun leven, geven ze ook kleur aan dat van anderen en aan het mijne. Ik kan echt genieten als ik zie dat mensen hun weg vinden. Ze kiezen zelf hun tempo en manier. Met potloden? Viltstiften of vetkrijt? Het kunnen ook meerdere materialen zijn die je gelijktijdig gebruikt. Als het maar werkt.”

Coaching en Counselling

„De één vindt door coaching het antwoord op een lang sluimerende vraag, de ander krijgt de kracht om knopen door te hakken en weer een ander leert grenzen te stellen of zich bewust te worden van negatieve denkprocessen die het leven zwaar maken. Kant-en-klare oplossingen reik ik niet aan, maar door een enkele vraag te stellen en verder respectvol en echt te luisteren naar mensen, komen coachees zelf bij het antwoord dat hen past. Het hoeft niet altijd om grote problemen of uitdagingen te gaan. Ook een kleine verandering kan iets groots in beweging zetten.

Zo leed één van mijn coachees enorm onder het feit dat het contact met haar tante was verbroken. Toen ik haar vroeg een cijfer te geven aan haar pijn, gaf zij het een zes. Ze vond het minder erg dan zij dacht. Niet lang daarna kwam zij haar tante onverwachts tegen en hebben ze over hun onmin kunnen praten. Ze bleven het oneens, maar wel was zij in staat het op een positieve manier af te ronden. Ze vindt het nu jammer, maar lijdt er niet meer onder.

Ik vind het zo mooi als iemand zijn eigenheid leert en durft te onderstrepen met kleur. En dat hij of zij dingen durft te ondernemen, die hiervoor te moeilijk waren. Iedereen is uniek en mag dit zijn.”

Mijn uitdagingen

„Sinds ik in 2007 ben begonnen met de opleiding tot Coach/Counselor, bestaat mijn leven uit een opeenvolging van uitdagingen. Angst om fouten te maken heeft mij het grootste deel van mijn leven parten gespeeld. Ik wilde zo graag alles goed doen. Door te spelen met mijn angst en me te pas en te onpas bewust te worden van deze emotie heb ik gemerkt hoezeer het mij belemmerde. Wat was ik vaak krampachtig bezig en wat was het daardoor moeilijk om lol te hebben in de dingen die ik deed. Ik realiseerde me dat fouten maken hoort bij mens zijn en dat het juist dan belangrijk is om jezelf mild te bejegenen. Inmiddels maak ik met het grootste gemak fouten, al moet ik hier natuurlijk aan toevoegen dat ik ze niet opzettelijk maak. Het heeft me een enorme vrijheid gegeven.”

Boosheid

„Leg je één angst af, dan volgen de andere gemakkelijker. Na mijn faalangst kwam mijn angst voor boosheid boven. Ik werd altijd heel klein als mensen boos waren en dan maakte het niet uit of het iets met mij te maken had. Ik betrok het automatisch op mezelf. Inmiddels weet ik dat ik te allen tijden in mezelf mag geloven en dat het mij niet minder maakt als iemand boos op mij is. Soms mag ik het me aantrekken en doe ik er iets mee. Vaak kan ik het bij de ander laten.
Ik heb het geluk gevonden door mezelf steeds vragen te stellen en op onderzoek uit te gaan. Het heeft me zo ontzettend veel opgeleverd. Ik wens deze zelfontplooiing daarom iedereen toe.”

Seksualiteit

„In het tweede jaar van mijn opleiding mocht ik een specialisatie kiezen. Er zijn niet veel seksualiteitscoaches in Nederland, terwijl seks/voorplanting naast eten, drinken en slapen tot onze basisbehoeften behoort. Als je basisbehoeften niet naar tevredenheid ingevuld worden, kom je ook niet aan je verdere ontplooiing toe. Het is nog steeds taboe om te praten over seks en hulp te zoeken als je er zelf of samen niet uitkomt. Dat vind ik zo jammer, want als je van je lijf kan genieten, voel je je prettiger en straal je dat uit. Het bedrijven van de liefde kan zo fijn zijn.”

Misbruik

„Seksueel misbruik komt helaas vaker voor dan we denken. Het gevoel dat je daaraan hebt overgehouden, hoort bij toen en niet bij nu. Als kind is je iets heel eigens afgenomen, waardoor voor jou plezier en seks niet samengaan. Het verleden kun je niet ongedaan maken, het hoort bij je. Het vergt veel moed om er met een open blik naar te kijken, maar als je dat lukt, kan dat enorm helpen. Wat mag je ervan leren? Als het je lukt om het een plekje te geven en je weer open te stellen voor je partner of anderen, dan kun je nader tot elkaar komen. Het kan je zoveel opleveren. Zelfs intiem zijn op een plezierige manier behoort tot de mogelijkheden.”

Intimiteit en Relaties

„Seks en intimiteit ligt heel dicht bij elkaar. Eerst verbind je je geestelijk, waarna je lichamelijk intiem wordt. Goede communicatie over wat je prettig vindt en wat juist niet is heel belangrijk. Ik vind het vaak zo zonde als mensen scheiden. Trek aan de bel voordat het te laat is en praat er samen over en als dat al niet meer kan, schakel hulp in. Het is geen toeval dat je elkaar ooit hebt gevonden. Partners hebben in veel gevallen iets te leren van elkaar, iets dat hen verder helpt in hun ontwikkeling. Vaak worden ruzies in bed uitgevochten en keert de één de ander letterlijk de rug toe. Wat is het dan koud in bed. De afstand voelt vele malen groter dan wanneer de één in Utrecht verblijft en de ander in New York. Als je er iets aan doet, kun je weer dichter bij elkaar komen. Wat is er nu mooier dan (open) hart te hebben voor elkaar.
Er zijn meerdere oplossingen te bedenken bij een relatiedip. Misschien werkt latten beter of voegt het iets toe om een open relatie te hebben.”

© CoachConfetti 2012-2016